2.
Συμβουλευτική ζεύγους CBCT
Ατομική Ψυχοθεραπεία CBT
Η Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι μια εμπειρικά τεκμηριωμένη μορφή ψυχοθεραπείας η οποία χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον από την εστίαση στο παρόν και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον θεραπευόμενο την περίοδο που ζητάει βοήθεια για αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές της διάθεσής τους, όπως για παράδειγμα:
-
Μείζον καταθλιπτική διαταραχή - παρατεταμένες περίοδοι υπερβολικής θλίψης που επιμένουν σε βάθος χρόνου
-
Διπολική διαταραχή - όταν περιλαμβάνει εναλλασσόμενους χρόνους κατάθλιψης και μανίας
-
Κυκλοθυμική διαταραχή - συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, λιγότερο ακραία από τη διπολική διαταραχή
Πολλές φορές κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί, ως παρελκόμενο άλλων διαταραχών όπως πχ το χρόνιο γενικευμένο άγχος. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία αποτελεί μια εφαρμοσμένη ψυχολογία που βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα της νευρο-ψυχολογίας, της αναπτυξιακής ψυχολογίας, της γνωστικής ψυχολογίας, της κοινωνικής ψυχολογίας κλπ. Βασική αρχή της προσέγγισης είναι ότι δεν είναι τα γεγονότα αυτά καθαυτά που καθορίζουν τον τρόπο που νιώθουμε, αλλά ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε, το προσωπικό νόημα που τους αποδίδουμε. Σύμφωνα με μια δεύτερη βασική αρχή κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, και επομένως μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μία νέα διαδικασία μάθησης. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μοντέλο ψυχοθεραπείας λόγω της συντομίας των παρεμβάσεων και την υψηλή αποτελεσματικότητά της, η οποία έχει καταδειχθεί σε έναν μεγάλο αριθμό κλινικών ερευνών (άγχους, κατάθλιψης, έμμονων ιδεών, φοβίες κλπ). Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής ζευγαριών και ατομικής ψυχοθεραπείας προσφέρονται και σε προσυμφωνηθέντα πακέτα των 12 ωριαίων συνεδριών.
Στόχος της θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος, σε συνεργασία με τον θεραπευτή και πάντα με την ενεργή συμμετοχή του (συνεργατικός εμπειρισμός), να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τον τρόπο που ο ίδιος ερμηνεύει τα γεγονότα της ζωής του, αλλά και τη σχέση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. Αυτός εξαρτάται από τις διαχρονικές εμπειρίες του ατόμου και ενεργοποιούνται από αντίστοιχα γεγονότα επηρεάζοντας τον τρόπο ερμηνείας των γεγονότων με τρόπους που συντηρούν το πρόβλημα.
Η συμβουλευτική ζευγαριών προορίζεται για ζευγάρια που βρίσκονται σε σχέση, είναι παντρεμένα ή όχι. Αν και ο στόχος της είναι η βελτίωση της σχέσης των ζευγαριών δεν παραβλέπει τη σπουδαιότητα της κοινής τους απόφασης σχετικά με το εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν μαζί. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αν και διαφορές στην προσωπικότητες των ζευγαριών δεν παίζουν ρόλο σε μιας κακής ποιότητας σχέση, εντούτοις προβλήματα ψυχικής υγείας που ταλαιπωρούν τον ένα σύντροφο, είναι δυνατόν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε μια χαμηλής ποιότητας σχέση. Συνεπώς αν και το επίκεντρο της συμβουλευτικής ζευγαριών είναι το ζευγάρι, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μεμονωμένα ψυχολογικά ζητήματα ενός ή και των δύο μερών, συνεργατικά.
Η παρέμβαση είναι γνωσιακής-συμπεριφοριστικής προσέγγισης, εμπεριέχει συμπλήρωση ερωτηματολογίων που αξιολογεί το εύρος και την ένταση των προβλημάτων, την αξιολόγηση ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των κινήτρων του κάθε μέρους ενώ επικεντρώνεται στην από κοινού εποικοδομητική επίλυση προβλημάτων με σεβασμό των ατομικών διαφορών και της διαφορετικότητας του άλλου.