top of page

Η σχέση Άγχους και Θυμού

Ο θυμός αποτελεί το περισσότερο συχνό συναίσθημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 οι ερευνητές βρήκαν ότι σ’ ένα μεγάλο δείγμα ατόμων με αυξημένα επίπεδα θυμού πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ).

Σε εμπειρικό επίπεδο, σκεφθείτε πως κάποιος που υποφέρει από άγχος συχνά μπορεί να έχει δυσκολίες στον ύπνο του και ως εκ τούτου, η έλλειψη ύπνου να τον κάνει περισσότερο ευερέθιστο σε ερεθίσματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες ελάχιστα θα τον ενοχλούσαν.

Ένας άλλος τρόπος που συνδέονται αυτά τα δύο, είναι μέσω της κατάθλιψης. Είναι γνωστά άλλωστε τα μεγάλα ποσοστά συννοσηρότητας άγχους και κατάθλιψης. Η πεσμένη διάθεση που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη, κάνει το άτομο να σκέφτεται αρνητικά και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία και ούτω καθεξής... Αυτό με τη σειρά του ενισχύει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, που κάνουν το άτομο να αντιλαμβάνεται ερεθίσματα του περιβάλλοντος ως αρνητικά και να αντιδρά ανάλογα.

Από την άλλη μεριά αυτή η σχέση άγχους θυμού είναι αμφίδρομη… Και ο θυμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, αφού μετά, το άτομο μπορεί να έχει αγχωτικές έμμονες σκέψεις για τις επιπτώσεις μια τέτοιας συμπεριφοράς (πχ ότι θα χάσει τη δουλειά του ή ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο κ.λπ.).

Αξίζει τον κόπο, σε τέτοιες στιγμές μη δικαιολογημένου θυμού (ο Κικέρωνας έλεγε ότι ο θυμός είναι μια μικρή τρέλα) να θυσιάζουμε αυτά που τόσο αγαπάμε;

PeopleForward.gr/Psychotherapy CBT

bottom of page