top of page

Συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές  Υπηρεσίες 

Ισως να θέλετε να μάθετε ότι η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία εστιάζει  στις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματα που συνοδεύουν και ενισχύουν ασυνείδητα μαθημένες συμπεριφορές. Μέσα από την αλληλεπίδραση του ασθενούς με τον θεραπευτή, την παρατήρηση της καθημερινότητάς του και τα δυσπροσαρμοστικά μοτίβα του παρελθόντος του, ο θεραπευόμενος μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε έναν επιστήμονα του εαυτού του. Αυτό το είδος της παρέμβασης αποτελεί την ενδεικνυόμενη θεραπεία στα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών άγχους και συναισθήματος, καθώς και την διαχείριση ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηρολογικών  στοιχείων της προσωπικότητας που δρουν ανασταλτικά στην βίωση θετικών συναισθημάτων. Είναι γνωστή άλλωστε η επίδραση του στρες στην νοσηρότητα του πληθυσμού αφού έχει τεκμηριωμένα ενοχοποιηθεί στην εμφάνιση υπέρτασης, θρομβώσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων, νευροψυχιατρικών διαταραχών και την έναρξη ή την συντήρηση μιας αυτοάνοσης διεργασίας.

Από την άλλη μεριά, μια σημαντική απόφαση στη ζωή μας είναι η
επιλογή επαγγέλματος και η αλλαγή σταδιοδρομίας. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση αφού μιλάμε για το 1/3 της ζωής μας και το πλέον ανταγωνιστικό κομάτι της που αλληλεπιδρά σημαντικά με την προσωπική και κοινωνική σας ζωή. Τι απαιτήσεις έχει το επάγγελμα που σας αρέσει και ποιές από αυτές τις δεξιότητες εσείς διαθέτετε; Μπορούν να βελτιωθούν ώστε να διαπρέψετε στον επαγγελματικό σας στίβο; Τι θα συμβεί αν έχετε μια αγχώδη ιδιοσυγκρασία και επιλέξετε ένα επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από ένα αγχώδες περιβάλλον; Πως αντιδράτε στο στρες, στη συνδιαλλαγή με την εξουσία, στις διαπροσωπικές σχέσεις σας με το άλλο φύλο, στη ρουτίνα και στις προκλήσεις της ζωής γενικότερα; Για εσάς η εργασία σημαίνει οικονομική άνεση, κύρος ή  αφορά μια βαθιά αίσθηση εσωτερικής ικανοποίησης;
 
Υστερα, σε όλους μας έχει συμβεί να ξεκινάμε μια νέα σχέση με τις καλύτερες προοπτικές και αυτή να τελειώνει με τρόπο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά. Στρεσογγόνες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις πυροδοτούν στοιχεία της προσωπικότητας των συντρόφων που κάνουν ολοένα και περισσότερο αδύνατη την επικοινωνία τους.  Μήπως θα ήταν καλύτερα να ξέραμε από πριν, τόσο  τα δυνατά και όσο τα ευάλωτα στοιχεία της προσωπικότητας όχι μόνον της δικής μας αλλά και του συντρόφου μας; Κι εδώ, μια έγκυρη
αξιολόγηση της προσωπικότητας αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη, όπως επίσης και, τα οφέλη της συμβουλευτικής που μπορεί να γίνουν άμεσα ορατά σε προβλήματα όπως είναι η επίλυση των συγκρούσεων με τον σύντροφό μας,, το άγχος που μας δημιουργεί μια εργασιακή συνθήκη, η διαχείριση της ανατροφής ενός "δύσκολου" παιδιού κ.λπ.

Επειτα είναι και η δημιουργία οικογένειας... Υπάρχει κάτι που αξίζει περισσότερο από μια ευτυχισμένη οικογένεια
; Κατά την πορεία προς την ενηλικίωση, το παιδί αλλάζει διαρκώς ρόλους που ίσως επιφέρουν αδόκιμο άγχος και συναισθηματικές δυσκολίες οι οποίες  αντανακλώνται σε προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολικό και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Στην peopleforward, ο θεραπευτής σε συνεργασία με τους γονείς βοηθά το παιδί να συγκεκριμενοποιήσει τους φόβους και τα άγχη του και να τα αντιμετωπίσει επιτυχώς μέσα από το παιχνίδι και άλλες θεραπευτικές τεχνικές που βοηθάνε το παιδί να σκέφτεται σωστά και άρα να αισθάνετε καλά! 

Τέλος υπάρχει και η
Ψυχανάλυση, μια από τις περισσότερο διαδεδομένες λέξεις του 20ου αιώνα. Ο μέγας διδάσκαλος ψυχαναλυτής Ζακ Λακάν μας υποδεικνύει ότι "Δεν είμαστε Αφέντες στο ίδιο μας τον Οίκο". Εννοεί την γλώσσα, τις λέξεις που φτάνουν στο στόμα μας και οι οποίες εμπεριέχουν ασυνείδητες ανεκπλήρωστες ανάγκες, τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις μας. Είναι αυτές που καμιά φορά μας προκαλούν αδόκιμο άγχος και πυροδοτούν ψυχικούς αμυντικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τα δυσφορικά συναισθήματα που βιώνουμε. Η ψυχανάλυση είναι ένα ταξίδι στα βάθη της ψυχής του Ανθρωπου, της επιθυμίας του Αλλου και  η επίγνωση αυτής της γνώσης, που κατέχουμε χωρίς να γνωρίζουμε, έχει ωφέλιμα αποτελέσματα.στη συναισθηματική μας ισορροπία..

bottom of page